Wie wij zijn

Bestuur

Ben Kremer (voorzitter, ondernemerscoach & bedrijfsadviseur, B222B)
Juriaan Brouwer (secretaris, financial controller ontwikkelings-samenwerkingsorganisatie)
Rieke Besjes (penningmeester, videoproducent)

Directie

Frederieke Jochems (producent en regisseur Franjo Studio)

ANBI

Stichting Het Nieuwe Zuiden is sinds 1-1-2012 een culturele ANBI Stichting, met gunstige fiscale regelingen bij schenkingen.


Stichting Het Nieuwe Zuiden

Stichting Het Nieuwe Zuiden opgericht in 2004, is gevestigd in de Pijp, aan de 2e van der Helststraat 41 bij Franjo Studio, van filmmakers Frederieke Jochems en Andras Hamelberg.

De Stichting heeft als doel:

Het ontwikkelen en realiseren van projecten, activiteiten en samenwerkinsgverbanden op het gebied van kunst en cultuur, met bijzondere aandacht voor de sociale component, ter verkrijging van een hernieuwde blik op historie, architectuur, religie, welzijn en lokale cultuur en gemeenschap, waar ook ter wereld.

Het Nieuwe Zuiden heeft diverse multimediale kunstprojecten gerealiseerd, zoals Paleis voor de laatste arbeiders in het Amsterdamse School complex De Dageraad, Zout Zoet (boek, documentaire, dvd) over Urk en de geschiedenis van de inpoldering, Uit de kolen, een installatie en korte documentaire over mijnwerkers in Limburg en de concertserie Postume premières met hedendaagse muziek van Margriet Hoenderdos. Recent is Stichting Het Nieuwe Zuiden betrokken bij de succesvolle crowdfunding van de beoogde documentaire De bladzij en de werkelijkheid.

De middelen van de Stichting om dit doel te bereiken zijn:

  • het faciliteren en produceren van kunst- en cultuurprojecten in alle denkbare media en vormen, zoals fotografie, buurtactiviteiten, exposities, (documentaire-) film, boeken, videoproductie en nieuwe media
  • het verwerven van fonds- en sponsorgelden
  • het investeren in kunst- en cultuurprojecten in de ruimste zin des woords
  • het verwerven, beheren en exploiteren van panden en locaties voor zover dienstbaar aan de stichting
  • het door middel van voornoemde projecten bevorderen van interculturele communicatie